Grieķiju bieži vien min kā vienu no labākajiem Eiropas tūrisma galamērķiem. Atrodoties Balkānu pussalas dienvidos, šī valsts ir bagātīga ar senajām drupām, saulainām pludmalēm, garšīgu ēdienu un tūristiem draudzīgu atmosfēru. Grieķija sastāv no sauszemes un simtiem salu, kura katra piedāvā brīnišķīgas ainavas, vēsturiskas vietas un naktsdzīves iespējas.

Ko apskatīt?

Suniona rags

Atrodas pussalas dienvidos. Snuniona rags šobrīd vislabāk atpazīstams pēc drupām, kas tajā saglabājušās no Senās Grieķijas jūras dievības – Poseidona – tempļa. Šī vieta īpaši populāra tūristiem no Atēnām, ekskursiju noslēdzot ar skatu uz saulrietu Egeja jūrā.

Saloniki

Saloniki ir otra lielākā pilsēta un tiek uzskatīta par Maķedonijas reģiona galvaspilsētu. Pateicoties šīs pilsētas ievērojamajiem svētkiem, pasākumiem un naktsdzīves, to var uzskatīt par Grieķijas kultūras galvaspilsētu. Saloniki pilsētā ir gan vēsturiskais centrs, gan tirdzniecības zonas, tāpēc šajā pilsētā var atrast gan vēsturiskās Bizantijas laika sienas, gan krāsainas turku pirtis, tāpat tirgus laukumus, muzejus un mākslas galerijas. Tikpat krāšņa ir arī šīs pilsētas nakstsdzīve.

Halkidiki 

Halkidiki pussala atrodas netālu no Saloniki pilsētas. Tā sastāv no trīs atsevišķām pussalām – Kassandras pussala naktsdzīvei, Sitonijas pussala pludmalēm un Atona – mūkiem. Kassandras pussala ir visapdzīvotākā, savukārt Sitonijas – atrodas vairāk kempingi, slēpti līči un dzidra ūdens krātuves. Tikmēr lielākā daļa Atonas pussalas pieder Atonas klostera kopienai, kas ir pieejama tikai vīriešu svētceļotājiem. Halkidiki pussalu ir vērts apmeklēt, jo tā piedāvā neskaitāmas kūrorta pilsētiņas, tūrisma centros pieejamas daudzveidīgas ūdensporta un izklaides iespējas.

Pelopenesa

Pēc formas gandrīz kā liela lapa, Pelopenesa vēsturiski tika saukta par Morea, kas nozīmē zīdkoka lapa. Pelopenesa ir pussala, kas atrodas gan Grieķijas, gan Eiropas dienvidos. Tur sastopami klasiskie grieķu tempļi, venēciešu cietokšņi, bizantiešu baznīcas un mikēnu pilis, kas kopā atspoguļo vēsturiskos notikumus šajā teritorijā. Starp šīm vecajām drupām ir arī Olimpija, kur notika pirmās Olimpiskās spēles par godu Dievam Zevam.

Meteora

No grieķu valodas Meteora nozīmē “apturēts gaisā”, kas diezgan precīzi apraksta iespaidīgās klintis, kas atrodas vairāk nekā 366 metru augstumā gaisā, ar skatu uz Kalambaka un Kastraki ciematiem. Klintis vēl iedvesmojošākas padara 14. un 16. gadsimtā mūku celtie klosteri, kas uzcelti, meklējot garīgo patvērumu un brīvību no vajāšanas reliģijas dēļ.

Krēta

Lielākā no Grieķijas salām ir plaša kontrastiem bagāta teritorija, kur ainavas svārstās no brīnišķīgas piekrastes līdz pat masīviem kalniem un lauku ainavām, kas piepildītas ar olīvkokiem. Mežonīgās pilsētas pāriet klusos ciematos, kurus caurvij āra kafejnīcas. Tāpat Krētā joprojām atrodamas vēsturiskās liecības civilizācijām, kas apdzīvojušas šo salu cauri gadsimtiem.

Atēnas

Apdzīvota jau vairāk nekā 3 000 gadus, Atēnas ir pazīstamas kā rietumu civilizācijas šūpulis un demokrātijas dzimtene. Pilsēta aptver neskaidru sajaukumu starp vēsturiskajām un modernajām tās iezīmēm. Atēnas ir atpazīstamas pateicoties tās arheoloģiskajām drupām un pieminekļiem tādiem slaveniem kā Akropole, Partenons, Senā Agora un Dionīsa teātris un tie ir tikai daži. Tomēr Atēnas nav tikai senas drupas, bet gan tā ir rosīga pilsēta, kas ir nozīmīgs biznesa, kultūras un naktsdzīves centrs Grieķijā.

Grieķu salas

Skaistās un vienlaikus eksotiskās Grieķu salas katru gadu vilina tūristus, padarot tās par vienu no iecienītākajiem tūrisma galamērķiem. Ar vairāk nekā 2 000 salām, no kā izvēlēties, var apjukt no to piedāvājuma un daudzveidības. No krāšņām pludmalēm, senām drupām, krāsainām ostām un pat aktīviem vulkāniem, Grieķijas salās ir viss.

Daļa no Kiklādu grupas, Santorini ir viena no gleznainākajām salām un noteikti viena no vilinošākajām vietām Grieķijā. Arī daļa no Kliklādēm, Mikonosa piedāvā mūsdienīgumu un kosmopolītisko apvienojumā ar tradicionāli balto apbūvi un labirintu ielām. Rodas sala atrodas Egejas jūrā netālu no Turcijas. Roda ir Dodekanesas arhipelāga “galvaspilsēta” populāra ar tās lieliskajām pludmalēm un vēsturiskajām iezīmēm. Grieķu Jonijas salu un Korfu vēsturiski kontrolējušas dažādas civilizācijas – venēcieši, briti – kas atspoguļojas šo salu kultūrā un arhitektūrā.

Ko nogaršot?

Taramasalata

Grieķu ēdieniem raksturīgi ir dažādi dipi, kuru sastāvā visbiežāk jogurs, kuram pievienotas citas sastāvdaļas. Taramasalata ir zivju ikru dips uzkodām. Šo krēmīgo rozā vai baltās zivs ikru maisījumu ar kartupeļiem vai maizi lieliski papildinās olīveļļa un citrona sula.

Olīvas un olīveļļa

Grieķi olīvas ir audzējuši gadu tūkstošiem… daži pat saka, ka Atēna pasniedza olīvkoku Atēnu pilsētai, tādējādi iegūstot tās labvēlību. Grieķu ēdieniem parasti tiek pievienotas vietējās olīvas, kas ir gan sālītas jūras sālī, dažas izžāvētas, īpaši izsalkušajiem var tikt ēstas no koka. Līdzīgi arī olīveļļa ir kā Grieķu eliksīrs, ko izmanto ēdiena gatavošanā, salātos un ar to tiek pārsmidzināti gandrīz visi ēdieni un dipi. Daudzi saimnieki uzturā izmanto tieši pašu gatavotu olīveļļu.

Dolmas

Vīnogu lapu tīteņi. Gandrīz katrā reģionā, patiesībā pat katrā ģimenē, ir sava variācija par vīnogu lapās ietītu rīsu piciņu. Tiek ēsta kā uzkoda, kas pildīta ar garengraudu rīsiem, citas timiāna, diļļu, fenheļa, oregano vai priežu riekstu piedevām.

Musaka (moussaka)

Musaka dažādās variācijas atrodamas visā Vidusjūras reģionā un Balkānos, taču īpašā grieķu Musaka pamatā ir slāņos likti sautēti baklažāni, maltā gaļa, cepts tomāts, sīpols, ķiploks un garšvielu maisījums, kas ietver kanēli, nedaudz kartupeļu, kas visbeidzot pārklāts ar pufīgu sieru un behamel mērci.

Grilēta gaļa

Grieķi ir kokoglēs grilētas gaļas meistari. Souvlaki joprojām ir Grieķijā visbiežāk gatavotais ēdiens. Tas var tikt ievietots maizē kopā ar tomātiem, sīpoliem un tzatziki mērci.

Svaigas zivis

Apmesties pie pašas jūras un ēst kā vietējie jau izsenis to darījuši. Svaigas zivis un kalmāri no Vidusjūras un Egejas jūras ir neticami garšīgi un viegli pagatavojami – grilēti veseli vai apsmidzināti ar citronu un olīveļļu.

Kabača bumbiņas (kolokythokeftedes)

Dažreiz arī pīrāga formā, dažreiz viegli apceptā bumbiņā, izmēģiniet šo uzkodu. Tās visbiežāk tiek gatavotas no rīvēta kabača, kas sajaukts ar dillēm, piparmētru un vēl kādu citu slepenās garšvielas kombināciju. Savienojumā ar tzatziki mērci tā būs lieliska svaiga uzkoda.

Astoņkāji

Viena no Grieķijas vizītkartēm ir ostās izkarinātie žūstošie astoņkāji. Pasniegti grilēti vai marinēti, kā uzkoda vai sacepti vīna mērcē ar pastu.

Feta un siers

Kad esat Grieķijā, noteikti nogaršojiet dažādos svaigos sierus. Tirgū jautājiet pārdevējam fetas sieru, kas tiek glabāts lielos traukos, krēmīgs un garšas ziņā nelīdzinās nevienam plastikāta iepakojumos nopērkamajam ārpus Grieķijas. Vai arī nogaršojiet graviera sieru, ciets zeltaini balts siers, pasniegts kubiņos vai sacepts saganaki. Beķerejās atradīsiet siera pīrāgu, salātus, kas būs papildināti ar mīkstu balto sieru.

Kad doties?

Ja kaut kas Grieķijā ir Dieva dots, tad tas ir klimats. Labākais laiks, lai apmeklētu Grieķiju, ir jebkurā laikā ārpus jūlija vidus līdz augusta beigām, kad ir “pīķa” sezona, tad tur temperatūra un cilvēku pūļi var būt pārāk apgrūtinoši. Nenokavēsiet lielisko un silto Grieķiju, ja to apmeklēsiet jūnijā vai septembrī, kas ir īpaši labs laiks, lai apmeklētu Grieķijas salas. Izņēmums ir ziemeļu piekraste – Halkidiki un salas – Samothráki un Thássos – kas pa īstam uzzied tikai jūlijā un augustā.