Varšava ir tā Eiropas pilsēta, kas pašlaik nemitīgi attīstās un piesaista arvien vairāk tūristu no visas pasaules. Bieži vien pilsētu sauc par fēniksu, kas cēlies no pelniem, jo tās vecilsēta pēc Otrā Pasaules kara tika uzcelta no jauna, pamatojoties uz 17.-18. gadsimta gleznām, un pašlaik ir aizsargāta ar UNESCO, kā arī ir lielisks piemērs kultūras mantojuma restaurēšanai.

Kad vislabāk apmeklēt Varšavu?

Polija un Varšava noteikti nav ideālā vieta siltuma un saules meklētājiem. Lai arī Tur ir daudz ko apskatīt, pilsētas un valsts kopumā klimats neatbilst lielisko apskates objektu kvalitātei.

Zinot labāko laiku, kad pilsētu apskatīt, izvairīsieties no neveikliem mirkļiem stāvot zem lietussarga vai mirkstot līdz kaulam. Polijā ir tipisks Eiropas klimats – karstas vasaras, ziemas – aukstas un pelēkas. Labākais laiks, kad apmeklēt Varšavu noteikti būs pavasaris un rudens, taču arī to laikapstākļus nevar paredzēt. Vienīgais, ko var paredzēt, ir tas, ka laiks noteikti būs neparedzams!

Siltākie mēneši ir jūlijs un augusts, kad vidējā temperatūra ir ap 18°C. Aukstākais laiks būs janvārī un februārī ar vidēju temperatūru -3°C. Vismitrākais mēnesis ir jūnijs, taču vissausākais – februāris.

Kā pārvietoties pa pilsētu?

Varšava ir ar mašīnām vispārpildītākā pilsēta pasaulē, poļi 106 stundas gadā pavada sastrēgumos, tādēļ mašīnas īrēšana ceļojuma laikā varētu būt sliktākais pārvietošanās veids šajā pilsētā.

Varšavā ir plaša autobusu un tramvaju sistēma, kas šķērso visu galvaspilsētas teritoriju. Tā ir pazīstama arī ar labu metro sistēmu.

Ir iespējams nopirkt biļetes, kura svar lietot visu veidu sabiedriskajā transportā. Tās var nopirkt speciālos biļešu automātos, pieturās vai arī pašos transportlīdzekļos. Viena biļete maksā 4.40 zlotus. Ir iespējams nopirkt arī 20 minūšu, 24 stundu, 36 stundu biļetes, kuru cenas atšķirās.

Kādu ēdienu baudīt Varšavā?

Ja jūs apmeklējat Varšavu, jums noteikti jāiegriežas kādā tradicionāla ēdiena restorānā un jānobauda vietējā virtuve. Poļu virtuvei ir daudz un senas tradīcijas, savienojot Austrumeiropas un slāvu kultūras iezīmes, pievienojot vācu un itāļu elementus. Gaļa, sevišķi cūkgaļa, spēlē lielu lomu tradicionālajos ēdienos.

Noteikti jānobauda ēdieni – pierogis (poļu pelmeņi), kartupeļu pankūkas, vistas zupa, poļu virtuļi, kāpostu tīteņi, cūkgaļas kotletes un karbonādes, poļu borščs, kompoti.

Kas jāapskata Varšavā?

Lai arī jūs būtu klasiskās mūzikas, zinātnes, mākslas vai vēstures fans, Varšavai ikkatram būs ko piedāvāt.

Gandrīz vai kā pilsētas simbols nu ir kļuvis milzis – Kultūras un zinātnes pils, kas celta PSRS laikos, bet nu ir atjaunota un tiek izmantota labiem mērķiem. Ēkas 30. stāva iespējams baudīt skaisto pilsētas panorāmu.

Vecpilsēta, protams, ir neatņemama šīs pilsētas sastāvdaļa, kas piešķir pilsētai raksturu un šarmu. Pastaigājoties pa šaurajām ieliņām vai plašajiem laukumiem, pētot arhitektūru un iegriežoties kādā senatnīgā kafejnīcā, var izjust īstu Varšavas garu.

Lai labāk iepazītu pašu pilsētu un tās vēsturi, interesanti būs apmeklēt Varšavas pili, muzeju un Nacionālo muzeju.

Mākslas cienītājus sajūsminās mākslas galerijas un muzeji, kuros var apskatīt ne tikai pasaules mākslinieku darbus, bet arī Polijas slavenāko mākslinieku šedevrus.

Jaunākiem tūristiem noteikti patiks zinātnes centrs ar neskaitāmiem interesantiem eksperimentiem, interesants ir arī Kopernika centrs un neona muzejs.

Mūzikas faniem noteikti jāapmeklē Friderika Šopēna muzejs, kur labāk varēs iepazīties ar izcilā komponista biogrāfiju, personību un daiļradi.